Učenje kod nas nikada ne prestaje, konstantno tokom godine organizujemo stručnu praksu za studente. Sarađujemo sa tehničkim fakultetima, a ovog puta na praksu su došli studenti Singidunum Univerziteta. Pre same selekcije, studentima smo pokazali našu kompaniju, upoznali ih sa našim portoflijom i potrudili se da osete kako izgleda jedan radni dan u Ibisu.  Nakon toga išao je malo teži deo, selekcija, HR i tehnički intervju, u kojima su se svi odlično snašli i otežali nam odluku.  Imali smo samo tri otvorene pozicije za Data Science praktikante. Deo našeg tima postali su Petar, Dejan i Vasilije.

Pokušali smo da obavimo praksu iz naših kancelarija,  ali smo se ubrzo svi prebacili online. Mentor je odigrao ključnu ulogu u ovoj situaciji, pružio oslonac, pomogao prilikom adaptacije na novu sredinu, kao i realizacije svih aktivnosti . Uz podršku svih kolega, savladali su sve izazove rada od kuće. Aktivno su učestvovali na projektima, a literaturu su iščitavali čak i noću.

Da ne dužimo puno, šta su o nama rekli pročitajte u nastavku.

 

“Na praksi u kompaniji Ibis instruments, za poziciju Data Scientist-a, imao sam priliku da se upoznam sa projektima kompanije, korišćenim tehnologijama i načinom rada u industriji. Iako se usled COVID situacije praksa izvršavala od kuće, mentor i ostali iz Software Development tima i HR-a su se trudili da uvek budu na raspolaganju, i u kratkom roku su odgovarali na sva moja pitanja.

Praksa je trajala 3 meseca, gde je prvi mesec predstavljao obuku, dok sam preostala dva radio na projektu koji je obuhvatao: upoznavanje sa podacima, obradu podataka, obučavanje i selekciju modela i implementaciju odabranog modela u već postojeću aplikaciju. Za mene je praksa u Ibis-u bila prijatno i korisno iskustvo.”

 

,,Praksa u kompaniji Ibis Instruments mi je omogućila da steknem prvo radno iskustvo u struci. Zahvaljujući odličnom mentoru savladao sam više novih tehnologija i iskusio kako izgleda rad u timu. Bio sam dio jednog veoma zanimljivog i korisnog projekta za tri mjeseca koje sam proveo u kompaniji i upoznao veliki broj stručnjaka, kako iz moje tako i iz drugih oblasti. Pored svih novih znanja usko vezanih za struku takođe sam naučio bolje da sarađujem sa drugima i kako najoptimalnije da organizujem svoje vrijeme da bih postigao što više toga. “

 

 

 

Proces selekcije se sastojao iz tehničkih zadataka koji pokrivaju oblasti verovatnoće i statistike, mašinskog učenja i poznavanja R programskog jezika, kao i intervjua koji se sastoji iz razgovora sa HR-om i tehničkog razgovora sa šefom softverskog tima. Plaćena praksa je trajala 3 meseca i podelio bih je na obuku i izradu projekta. Obuka je Podrazumevala svakodnevni rad sa mentorom, učenje potrebnih paketa i alata, kao i zadatke i mini projekte koje je bilo potrebno da uradim i prezentujem pred ostalim članovima tima.

Nakon obuke, dobio sam projekat koji je bilo potrebno da uradim do isteka prakse. U ovoj fazi prakse se očekivao samostalniji rad koji su mentor i šef tima usmeravali i nadgledali. Projekat koji sam dobio bio je vezan za retail industriju i bilo mi je veoma interesantno i izazovno da rešavam problem iz oblasti u kojoj nisam imao predznanje. Drago mi je da sam, uz pomoć mentora, uspeo da završim projekat u predviđenom roku i prođem ceo proces od prikupljanja podataka do stvaranja gotovog proizvoda.

U toku prakse detaljnije sam se upoznao sa programskim jezikom R (preciznije sa tidyverse načinom kodiranja). Pored toga, pravio sam Shiny(R-ov web framework) aplikaciju za potrebe projekta. Po isteku svakog meseca prakse bio sam evaluiran od strane mentora, šefa tima i člana HR tima. Na evaluacijama sam mogao da iznesem i svoje utiske i ukažem na eventualne probleme. Srećan sam što sam i nakon isteka prakse ostao deo IBIS tima (koji će, nadam se, nastaviti da raste). Svakako mislim da je i ostalim praktikantima praksa omogućila da steknu nova znanja i iskustvo koje će im pomoći u daljem razvoju.

Koristimo "cookies" kako bismo unapredili funkcionalnost našeg veb sajta. Pritiskom na bilo koji link na ovoj stranici prihvatate korišćenje "cookies".