Unesite svoju email adresu kako biste mogli da preuzmete brošuru

Utisci Data Science praktikanata

Učenje kod nas nikada ne prestaje, konstantno tokom godine organizujemo stručnu praksu za studente. Sarađujemo sa tehničkim fakultetima, a ovog puta na praksu su došli studenti Singidunum Univerziteta. Pre same selekcije, studentima smo pokazali našu kompaniju, upoznali ih sa našim portoflijom i potrudili se da osete kako izgleda jedan radni dan u Ibisu. Nakon toga išao je malo teži deo, selekcija, HR i tehnički intervju, u kojima su se svi odlično snašli i otežali nam odluku. Imali smo samo tri otvorene pozicije za Data Science praktikante. Deo našeg tima postali su Petar, Dejan i Vasilije.

Pokušali smo da obavimo praksu iz naših kancelarija, ali smo se ubrzo svi prebacili online. Mentor je odigrao ključnu ulogu u ovoj situaciji, pružio oslonac, pomogao prilikom adaptacije na novu sredinu, kao i realizacije svih aktivnosti . Uz podršku svih kolega, savladali su sve izazove rada od kuće. Aktivno su učestvovali na projektima, a literaturu su iščitavali čak i noću.

Da ne dužimo puno, šta su o nama rekli pročitajte u nastavku.

“Na praksi u kompaniji Ibis instruments, za poziciju Data Scientist-a, imao sam priliku da se upoznam sa projektima kompanije, korišćenim tehnologijama i načinom rada u industriji. Iako se usled COVID situacije praksa izvršavala od kuće, mentor i ostali iz Software Development tima i HR-a su se trudili da uvek budu na raspolaganju, i u kratkom roku su odgovarali na sva moja pitanja.

Praksa je trajala 3 meseca, gde je prvi mesec predstavljao obuku, dok sam preostala dva radio na projektu koji je obuhvatao: upoznavanje sa podacima, obradu podataka, obučavanje i selekciju modela i implementaciju odabranog modela u već postojeću aplikaciju. Za mene je praksa u Ibis-u bila prijatno i korisno iskustvo.”

,,Praksa u kompaniji Ibis Instruments mi je omogućila da steknem prvo radno iskustvo u struci. Zahvaljujući odličnom mentoru savladao sam više novih tehnologija i iskusio kako izgleda rad u timu. Bio sam dio jednog veoma zanimljivog i korisnog projekta za tri mjeseca koje sam proveo u kompaniji i upoznao veliki broj stručnjaka, kako iz moje tako i iz drugih oblasti. Pored svih novih znanja usko vezanih za struku takođe sam naučio bolje da sarađujem sa drugima i kako najoptimalnije da organizujem svoje vrijeme da bih postigao što više toga. “

Proces selekcije se sastojao iz tehničkih zadataka koji pokrivaju oblasti verovatnoće i statistike, mašinskog učenja i poznavanja R programskog jezika, kao i intervjua koji se sastoji iz razgovora sa HR-om i tehničkog razgovora sa šefom softverskog tima. Plaćena praksa je trajala 3 meseca i podelio bih je na obuku i izradu projekta. Obuka je Podrazumevala svakodnevni rad sa mentorom, učenje potrebnih paketa i alata, kao i zadatke i mini projekte koje je bilo potrebno da uradim i prezentujem pred ostalim članovima tima.

Nakon obuke, dobio sam projekat koji je bilo potrebno da uradim do isteka prakse. U ovoj fazi prakse se očekivao samostalniji rad koji su mentor i šef tima usmeravali i nadgledali. Projekat koji sam dobio bio je vezan za retail industriju i bilo mi je veoma interesantno i izazovno da rešavam problem iz oblasti u kojoj nisam imao predznanje. Drago mi je da sam, uz pomoć mentora, uspeo da završim projekat u predviđenom roku i prođem ceo proces od prikupljanja podataka do stvaranja gotovog proizvoda.

U toku prakse detaljnije sam se upoznao sa programskim jezikom R (preciznije sa tidyverse načinom kodiranja). Pored toga, pravio sam Shiny(R-ov web framework) aplikaciju za potrebe projekta. Po isteku svakog meseca prakse bio sam evaluiran od strane mentora, šefa tima i člana HR tima. Na evaluacijama sam mogao da iznesem i svoje utiske i ukažem na eventualne probleme. Srećan sam što sam i nakon isteka prakse ostao deo IBIS tima (koji će, nadam se, nastaviti da raste). Svakako mislim da je i ostalim praktikantima praksa omogućila da steknu nova znanja i iskustvo koje će im pomoći u daljem razvoju.

share

Link kopiran!